Az irodai tűzőgép

A tűzőgép mint irodai eszköz

A tűzőgép egy mechanikus szerkezet, amely fűzőkapocs segítségével képes rögzíteni vagy egymáshoz kapcsolni papírlapokat, vagy más hasonló tulajdonságú anyagokat, úgy mint textil, fólia, karton. A tűzőgép legismertebb típusa irodai eszköz, de más változatait például kárpitozásnál is használják. A tűzőgép alapvető kellék a dokumentumok helyes kezeléséhez. A tűzőgépek általában tűző és fűző funkcióval is rendelkeznek. Fűzéskor a fűzőkapocs lábai kifelé hajlanak. Ennek előnye, hogy jól összefogja a lapokat, szükség esetén könnyen eltávolítható, akár kapocskiszedő nélkül is. Az összetűzött lapokat a tűzőgépkapoccsal együtt enyhén meghajlítjuk és így könnyedén kihúzhatjuk a tűzőgépkapcsot. Tűzéskor a tűzőkapocs lábai befelé, vagyis egymás felé görbülnek. Ennek előnye, hogy stabilabban tartja össze az összetűzött papír lapokat. Kiszedéséhez azonban már tűzőkapocs kiszedő szükséges.

Tűzőgépek felépítése

Az általánosan elterjedt fűzőgépek a No.10 és a 24/6 vagy 26/6 típusú fűzőkapcsot használják. A tűzőgépeket általában krómacél, gumi, ABS műanyag, ritkán fa alapanyagok felhasználásával készítik. A szerkezet minden esetben fémből készül, növelve a tűzőgép élettartamát. A műanyag, gumi vagy fa borítások többnyire formatervezési célokat szolgálnak. Néhány fűzőgépnél a műanyag helyett gumi borításokat használnak, így nem csúszik, kézkímélő és stabilabb a tűzés is. A talprészt gyakran kemény gumiból gyártják, hogy a fűzőgép használat közben ne csússzon és nem utolsó sorban az íróasztal felületén lehetőleg ne okozzon sérüléseket. Az ipari célra is alkalmas nagyteljesítményű fűzőgépek kizárólag fémből készülnek, lehetőleg mellőzve minden formatervezést. A napjainkban készülő tűzőgépek hagyományos formatervezése leáldozóban van. Az újabban piacra dobott tűzőgépek dizájnos megjelenése rendkívül változatos és sajnos gyakran a használhatóság rovására megy. Gyártanak már krokodil, bogár, női cipő, panda medve alakú tűzőgépeket, nos ezek mindenre jók csak arra nem amire használni kellene.

Advertisement

Laposan tűzött kapcsok

Az úgynevezett flat-clinch vagy lapos tűzési technikának köszönhetően a többszörösen összetűzött lapok együttes vastagsága kevesebb, mint a hagyományos fűzőgépekkel összetűzött papírlapoké. A hagyományosan tűzött tűzőkapcsokhoz képest a laposan tűzött kapcsok 30%-al kevesebb helyet foglalnak el egy iratrendezőben. Ennek akkor van nagy jelentősége, ha csak néhány lapot tűzünk össze és hasonló összetűzött lapokból 2-300 egységet akarunk lefűzni egy iratrendezőben.

Nagyteljesítményű tűzőgép

A 20 lapnál kisebb teljesítményű irodai tűzőgépek rendszerint 24/6 vagy 26/6-os fűzőkapoccsal használhatók. Ennél több lap összetűzéséhez már nagyobb méretű tűzőkapocsra és nagyteljesítményű fűzőgépre van szükség. A nagyteljesítményű tűzőgépek nagy mennyiségű lap összefűzésére alkalmasak. Többféle nagyteljesítményű tűzőgépet ismerünk. Gyártanak hátulról tölthető és elöltöltős változatot is. A nagyteljesítményű tűzőgépek többnyire rendelkeznek állítható tűzési mélységgel. A nagyteljesítményű fűzőgépet gyakran karos tűzőgépnek is nevezik. A karos tűzőgép tűzési kapacitása széles skálán változik. Általánosan elterjedt az 50 - 100 papírt egyszerre összefűző típus, de létezik ennél nagyobb teljesítményű, akár 140-250 lapot egyszerre összetűző változatot is.

Advertisement

Hosszúkaros tűzőgép

Létezik úgynevezett hosszúkaros tűzőgép is. Ezt a típust akkor használjuk, ha igen nagy tűzési mélységben kell elhelyezni a tűzőkapcsot. A legtöbb hosszúkaros tűzőgép képes egy A/3 méretű lap közepébe is tűzni.

Advertisement

Elterjedt irodai tűzőgép márkák a Sax tűzőgép, Rapid tűzőgép, Max tűzőgép és Eagle tűzőgép.

Share This Story